Διάγνωση και Θεραπεία σε 16 Σημεία

 1. metavolomiki

Θεραπεύοντας την Αιτία 

Η προσέγγισή μας είναι αιτιολογική, χρησιμοποιούμε προηγμένες διαγνωστικές αναλύσεις σε μοριακό και γενετικό επίπεδο με στόχο να εντοπίσουμε τα ακριβή αίτια κάθε προβλήματος υγείας.
Δεν εξετάζουμε το ανθρώπινο σώμα ως μια συλλογή ξεχωριστών και ανεξάρτητων οργάνων. Η βασική ιδέα πίσω από τη σύγχρονη εξατομικευμένη ιατρική είναι ότι ένα πολύπλοκο σύστημα είναι πιο κατανοητό αν θεωρηθεί ως ενιαίο σύνολο. 
Η αρχή που καθορίζει την προσέγγιση μας, είναι ότι “το ανθρώπινο σώμα είναι γενετικά προγραμματισμένο να είναι υγιές.” Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κατακτήσουν τη βέλτιστη δυνατή κατάσταση υγείας και να επιμηκύνουν στο μέγιστο τα υγιή και δυναμικά χρόνια ζωής τους.
Οι ασθενείς που απευθύνονται στην κλινική μας επιζητούν κυρίως να εντοπίσουν την πραγματική αιτία του προβλήματος τους και να μάθουν τι μπορούν να κάνουν για να βελτιώσουν την υγεία τους.

Αντιμετωπίζουμε κυρίως περιστατικά από τις εξής κατηγορίες:

Αυτοάνοσα Νοσήματα όπως η ελκώδης κολίτιδα, η νόσος του Chron, η σκλήρυνση κατά πλάκας, νοσήματα του θυρεοειδούς, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η σκληροδερμία, ο ερυθηματώδης λύκος, ή η ψωρίαση.
Χρόνια Προβλήματα Υγείας: όπως ο διαβήτης, η χοληστερίνη, η υπέρταση, ο καρκίνος, οι γαστρεντερικές διαταραχές, το ευερέθιστο έντερο, η χρόνια γαστρίτιδα, τα καρδιολογικά νοσήματα, η οστεοαρθρίτιδα.
Πρόληψη με στόχο την ανάκτηση της ενέργειας και ζωτικότητας του οργανισμού, την προστασία του οργανισμού από τη γήρανση και τη διατήρηση ιδανικού βάρους. Οι αναλύσεις που διενεργούνται εντοπίζουν διαταραχές σε μοριακό επίπεδο χρόνια πριν την εμφάνιση νόσου.

Οι αναλύσεις που εφαρμόζονται είναι:

Metabolomic Analysis®
Η εξέταση που δίνει απαντήσεις στα αυτοάνοσα και χρόνια νοσήματα.
Διαγνωστικές εξετάσεις ακριβείας που κατευθύνουν τη θεραπεία στα αυτοάνοσα και χρόνια νοσήματα και επιτρέπουν στο γιατρό να εντοπίσει την κατάλληλη θεραπεία, στο κατάλληλο ασθενή, στη κατάλληλη στιγμή.
Μεταβολομικές αναλύσεις αίματος και ούρων: αποτυπώνουν την ακριβή κατάσταση της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού. Οι μεταβολομικές αναλύσεις είναι η πιο ακριβής μέθοδος αξιολόγησης της υγείας σήμερα. (Harvard Mag).

Εντοπίζονται στοιχεία που αφορούν:

 • τις ελλείψεις σε μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα, βιταμίνες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
 • τις διατροφικές ανάγκες
 • το μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων
 • το μικροβίωμα
 • την ικανότητα του οργανισμού να παράγει ενέργεια
 • την λειτουργία του νευρικού συστήματος
 • την τοξική επιβάρυνση του οργανισμού
 • την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού

και επιπρόσθετους δείκτες που εστιάζουν στην απόκλιση του οργανισμού από τη φυσιολογική λειτουργία σε κυτταρικό επίπεδο.

H εξέταση Metabolomic Analysis® διενεργείται σε δείγμα αίματος και ούρων και πραγματοποιείται στην Ελλάδα σε ένα από τα πέντε διεθνή εργαστήρια με τις υψηλότερες τεχνικές προδιαγραφές, με πιστοποίηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Έρευνας και Διάγνωσης Συγγενών και Μεταβολικών Νοσημάτων (ERNDIM, πρόκειται για τον επιστημονικό οργανισμό με τα υψηλότερα εργαστηριακά πρότυπα παγκοσμίως) και του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ

Αποτελέσματα εξετάσεων & αγωγή
Η αγωγή για την επαναφορά της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού διαμορφώνεται ανάλογα με τις ελλείψεις, δυσλειτουργίες, τις ανισορροπίες και ανάγκες του οργανισμού που εντοπίστηκαν μέσα από τις μεταβολομικές εξετάσεις. Περιλαμβάνει, παράλληλα με την φαρμακευτική αγωγή, χορήγηση ειδικών συμπληρωμάτων, βιταμινών, ιχνοστοιχείων, αμινοξέων και ειδική διατροφή.

H διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία, η αποκατάσταση του μεταβολισμού και η ρύθμιση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα μπορούν να αλλάξουν ριζικά την πορεία της νόσου και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ατόμων.

Η σταδιακή αποκατάσταση των παραπάνω παραγόντων επιφέρει μια σταθερή βελτίωση της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού αντί μια βαθμιαία επιδείνωση, γιατί το σώμα είναι γενετικά προγραμματισμένο να είναι υγιές.

Πρώτη και Δεύτερη Επίσκεψη

 • Κατά την πρώτη σας επίσκεψη εξετάζεστε από την διατροφολόγο Ιωάννα Μπόνιου. Λαμβάνει το πλήρες ιατρικό ιστορικό σας και πραγματοποιείται λήψη δείγματος αίματος και ούρων. Την ίδια μέρα, λαμβάνει το διατροφικό ιστορικό και καταγράφει στοιχεία που αφορούν στον τρόπο ζωής σας. Η συνολική διάρκεια της πρώτης επίσκεψης είναι περίπου μία ώρα.
 • Η δεύτερη σας επίσκεψη προγραμματίζεται μέσα σε δεκαπέντε ημέρες περίπου, ώστε να λάβετε τα αποτελέσματα των εξετάσεων, την αγωγή με τα συμπληρώματα βιταμινών και αλλά και το εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής.
 • Στη συνέχεια προγραμματίζεται επαναληπτική επίσκεψη σε 3 μήνες ή ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού.

Έχω κάποιο πρόβλημα υγείας και με παρακολουθεί ήδη γιατρός γι αυτό. Μπορώ να σας επισκεφτώ;
Ναι μπορείτε. Η αγωγή στοχεύει στην ενίσχυση του οργανισμού σας σε κυτταρικό επίπεδο και δεν επηρεάζει την φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε. Αντιθέτως βελτιώνει την απόδοση και αποτελεσματικότητα της.

Τι χρειάζεται να φέρω στο ραντεβού μου;
Μια λίστα με όλα τα φάρμακα και τα συμπληρώματα διατροφής που λαμβάνετε αυτήν την περίοδο. Εξετάσεις που κάνατε μέχρι 12 μήνες είναι χρήσιμες.


Διάγνωση και Θεραπεία σε 16 Σημεία

Στο γραφείο μας διαχειρίζονται τουλάχιστον 16 διαφορετικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μας απομακρύνουν από μια κατάσταση άριστης υγείας.

Στόχος μας είναι ο εντοπισμός και η διόρθωση των πραγματικών αιτίων που υποκρύπτονται πίσω από κάθε πρόβλημα υγείας.

Η απλή καταστολή των συμπτωμάτων μιας νόσου, δεν είναι αρκετή  τις περισσότερες φορές, για να μας επαναφέρεί στην ιδανική κατάσταση λειτουργίας. Σιγά-σιγά συνηθίζουμε σ` αυτή την κατάσταση και την αποδίδουμε σε λάθος παράγοντες όπως η ηλικία, η συναισθηματική φόρτιση και η έλλειψη επαρκούς ξεκούρασης.

Όταν όμως χειρίζονται τα πραγματικά αίτια πίσω από κάθε πρόβλημα, το σώμα μπορεί να μας ξαφνιάσει με τις δυνατότητες επανάκτησης που διαθέτει.

Χρόνια Νοσήματα

Η διαχείριση νοσημάτων που χρονίζουν και δεν έχουν βρει λύση, είναι ο πιο συνήθης λόγος επίσκεψης στο ιατρείο μας.

Ένα πρόβλημα που χρονίζει και για το οποίο δεν έχουν δοθεί λύσεις ή απαντήσεις απασχολεί έντονα τον ασθενή. Πέρα όμως από τα προβλήματα και τους φόβους που συνδέονται με το ίδιο το νόσημα, αυτό που επιβαρύνει την εικόνα είναι η απουσία απάντησης στο τι προκάλεσε τη νόσο.

Πρόσφατες όμως εξελίξεις και εφαρμογές στον τομέα της ιατρικής, της τεχνολογίας και της έρευνας μας επιτρέπουν να δώσουμε απαντήσεις σε ερωτήματα που 5 ή 10 μόλις χρόνια πριν φάνταζαν άλυτα.

Στο ιατρείο μας ασχολούμαστε με την αποκατάσταση της υγείας των ασθενών μας. Μπορεί αυτό να φαίνεται αυτονόητο, αν όμως επαναφέρετε στη μνήμη σας τις φορές που επισκεφτήκατε ένα ιατρείο ή νοσοκομείο, το πιθανότερο είναι να μην ασχολήθηκαν καθόλου με την υγεία σας, αλλά μόνον με τη νόσο σας!

Τα αποτελέσματα που μπορούν να επιτευχθούν με τη διαχείριση της νόσου είναι περιορισμένα και μπορούν μόνο να ανακουφίσουν περιστασιακά κάποια συμπτώματα. Ενώ η άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων, στα οξέα και επείγοντα νοσήματα, επιτρέπει στον οργανισμό να ιαθεί δεν συμβαίνει το ίδιο και στην περίπτωση των χρόνιων προβλημάτων υγείας.

Στα χρόνια νοσήματα δεν μπορεί να δοθεί λύση αν δεν επαναφέρουμε τον οργανισμό στην καλυτερη δυνατή κατάσταση λειτουργίας του. Όταν ο γιατρός ασχολείται με την ενίσχυση της υγείας του ασθενούς, του τα αποτελέσματα που μπορούν να επιτευχθούν είναι άκρως εντυπωσιακά.

Εντερική λειτουργία και κακή πέψη

Το γαστρεντερικό μας σύστημα είναι ίσως το σύστημα που δέχεται τη μεγαλύτερη επίθεση από εξωγενείς παράγοντες από οποιοδήποτε άλλο όργανο του σώματός μας. Οτιδήποτε τρώμε ή πίνουμε έρχεται σε επαφή με τα τοιχώματα του στομάχου και των εντέρων μας.

Αν αναλογιστούμε ότι ο καθένας από εμάς καταναλώνει περί τα πέντε κιλά συντηρητικά το χρόνο κατά μέσο όρο, μπορείτε να κατανοήσετε τις βλάβες που συμβαίνουν στα κύτταρα που καλύπτουν αυτά τα όργανα.

Το 70% του πληθυσμού θα έχει ενοχλήσεις από το στομάχι ή από το έντερο κάποια στιγμή στη ζωή του. Κολίτιδα, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα, καούρες, παλινδρόμηση τροφών και οξέων. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό. Η σημαντικότερη επίπτωση έγκειται στο γεγονός ότιμειώνεται σημαντικά η ικανότητα απορρόφησης θρεπτικών συστατικών.

Ένα σώμα που ήδη λαμβάνει λιγότερα θρεπτικά συστατικά από αυτά που έχει ανάγκη, λόγω της χαμηλής ποιότητας των τροφών, απορροφά λόγω της χρόνιας φλεγμονής του εντερικού σωλήνα, ένα μικρό ποσοστό αυτών.

Αν δεν αποκατασταθεί η κανονική λειτουργία και ικανότητα απορρόφησης του γαστρεντερικού μας, θα μπορούσαμε να χορηγούμε την καλύτερη διατροφή και τις πιο προηγμένες βιταμίνες ή τα απαραίτητα μικρο-θρεπτικά συστατικά, τα αποτελέσματα όμως θα ήταν πολύ φτωχά.

Θυρεοειδική λειτουργία 

Το 50% του πληθυσμού, και ιδιαίτερα οι γυναίκες, έχει κάποιο πρόβλημα με τον θυρεοειδή αδένα.

Παρά το γεγονός ότι οι αιματολογικές μας εξετάσεις μπορεί να είναι φυσιολογικές ο θυρεοειδής μας μπορεί να μην λειτουργεί ικανοποιητικά. Καταστάσεις έντονου συναισθηματικού στρες ή ορμονικές διαταραχές, μπορούν να διαταράξουν την λειτουργία του θυρεοειδούς.

Προδιάθεση για διαβήτη και υπογλυκαιμικά επεισόδια

Υπολογίζεται ότι 20-30% του πληθυσμού βρίσκεται σε προ-διαβητικό στάδιο.

Λόγω των επεξεργασμένων τροφών που τρώμε, ζητάμε από το σώμα μας να παράγει παραπάνωινσουλίνη από ότι είχε προγραμματιστεί μέσα σε εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης.

Μερικά από τα συμπτώματα της υπερβολικής παραγωγής ινσουλίνης είναι τα υπογλυκαιμικά επεισόδια, το άγχος, οι κρίσεις πανικού, η υπερένταση, οι εφιδρώσεις, διαταραχές του ύπνου, σεξουαλική δυσλειτουργία κ.ά.

 

Χοληστερίνη 

Η χοληστερίνη είναι ένα απαραίτητο συστατικό για την λειτουργία των κυττάρων και την παραγωγή των ορμονών στο σώμα μας.

Γνωρίζουμε ότι όταν αυτή είναι αυξημένη κάτι δεν πάει καλά με το μεταβολισμό μας.
Η απλή καταστολή της παραγωγής της στο συκώτι δεν διορθώνει το λόγο για τον οποίο το σώμα μας ξεκίνησε να παράγει περισσότερη χοληστερίνη.

Η ριζική λύση είναι να εντοπίσουμε τι ακριβώς δεν πάει καλά και να το διορθώσουμε. Αυτή η προσέγγιση θα είχε μόνιμα αποτελέσματα.

Λοιμώξεις από μύκητες και βακτηριδιακή χλωρίδα 

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από δέκα περίπου τρισεκατομμύρια κύτταρα και εκατό τρισεκατομμύρια βακτηρίδια και άλλους μικροοργανισμούς.

Τα βακτηρίδια και οι μικροοργανισμοί είναι δέκα φορές παραπάνω από τα κύτταρα μας. Η συμβίωση των κυττάρων μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καλής και υγιούς λειτουργίας του οργανισμού μας.

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature (7 Μαρτίου 2010) ανακοίνωσε ότι το DNA των βακτηριδίων που βρίσκονται στο σώμα μας είναι 150 μεγαλύτερο από το DNA των σωματικών μας κυττάρων. Εϊναι προφανές ότι οποιαδήποτε αλλοίωση της βακτηριδιακής χλωρίδας αλλοιώνει αντίστοιχα την υγεία μας.

Αντιβιοτικά, συντηρητικά, ακτινοβολίες, τοξικές ενώσεις, η διατροφή μας και άλλοι παράγοντες επηρεάζουν τον πληθυσμό αυτών των μικροοργανισμών και κλονίζουν τις βάσεις για ομαλή λειτουργία αυτού του πολύπλοκου συστήματος.

Όταν μειώνονται τα καλά βακτηρίδια, τότε παθογόνα βακτηρίδια ή και μύκητες που σε κανονικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να μας δημιουργούν προβλήματα, πολλαπλασιάζονται και επηρεάζουν την λειτουργία όλων των συστημάτων.

Η ανάπτυξη μυκήτων και η παραγωγή τοξινών από πλευράς τους είναι ένας παράγοντας που μπορεί να μπλοκάρει το μεταβολισμό μας σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Το στρες 

Το στρες είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία μας. Σε συνθήκες στρες το σώμα μας παράγει ορμόνες όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη που δίνουν σήμα στα κύτταρα μας να κάνουν οικονομία ενέργειας γιατί απειλείται η επιβίωση μας.

Το σύνολο των ορμονικών και χημικών αντιδράσεων που συμβαίνει στο σώμα μας ονομάζεται στρες.

Ενώ στην πραγματικότητα είναι οι παραπάνω ορμονικές ανισορροπίες που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογική μας διάθεση, εμείς συνήθως το αποδίδουμε σε εξωτερικούς παράγοντες και προβλήματα. Είναι βέβαια αληθές οτι τα προβλήματα μπορούν και επηρεάζουν την ψυχική μας κατάσταση, παρόλα αυτά όμως όταν το σώμα μας λειτουργεί ήδη πέρα από τα όρια του, δεν υπάρχουν πια περιθώρια προσαρμογής και αντιμετώπισης έστω και μικρών προβλημάτων.

Έχοντας πλέον αποκωδικοποιήσει αυτούς τους βιολογικούς μηχανισμούς του στρες, μπορούμε να δράσουμε προς την μείωση της επίδρασης που έχουν πάνω στην υγεία μας και στις σωματικές λειτουργίες.

Κατάσταση ενυδάτωσης των ιστών

Η μη επαρκής ενυδάτωση των ιστών (αφυδάτωση) μπορεί να μειώσει την ικανότητα παραγωγής ενέργειας του οργανισμού μας κατά 40%. Μια τόσο μεγάλη πτώση των επιπέδων ενέργειας συχνά μπερδευεται με κατάθλιψη ή και άλλα προβλήματα υγείας, όπως το σύδρομο χρόνιας κόπωσης και οι χρόνιες εμμένουσες μυαλγίες.

Το 70% του πληθυσμού είναι αφυδατωμένο και παραδόξως δεν αρκεί απλά να πίνουμε αρκετό νερό για να διορθώσουμε αυτή την ανεπάρκεια.  Είναι μάλιστα δυνατόν, σε ορισμένες περιπτώσεις, η αυξημένη κατανάλωση νερού να επιδεινώσει την κατάσταση.

Η αναπλήρωση του ποσοστού ύδατος εντός των κυττάρων ανεβάζει δραματικά τα επίπεδα ενέργειας και μπορεί από μόνος του ως παράγοντας να βελτιώσει την διάθεση μας τόσο γρήγορα όσο και ένα 24ωρο.

Διατροφή

Η διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη διαδρομή μας προς άριστη υγεία, δεν μπορεί όμως από μόνη της να καλύψει τις ανεπάρκειες ετών. 

Η διατροφή θα πρέπει να μας επιτρέπει να δομήσουμε έναν υγιή οργανισμό και να ενισχύει τις καύσεις για την παραγωγή ενέργειας.

Είναι ζωτικής σημασίας, να μπορούμε εύκολα και ευχάριστα να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα διατροφής.

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από αφθονία τροφής, που έχει όμως πολύ χαμηλή θρεπτική αξία. Εκατοντάδες θρεπτικά συστατικά υπολείπονται από τις υψηλά επεξεργασμένες που καταναλώνουμε ή λογω της υπερ-καλλιέργιας των εδαφών.

Μια σωστή διατροφή ενισχύει την υγεία ενώ διαχειρίζεται άμεσα το αίσθημα της πείνας και το αίσθημα του κορεσμού (ότι χορτάσαμε).

Μεταβολικές Διαταραχές

Η επίτευξη μιας ιδανικής μεταβολικής ισορροπίας είναι από τους πρωταρχικούς στόχους για την πετυχημένη έκβαση οποιουδήποτε προγράμματος υγείας.

Μεταβολισμός είναι όλες εκείνες οι διαδικασίες που εκτελεί το σώμα μας για να μετατρέψει τα θρεπτικά συστατικά σε ενέργεια.  

Αν έχουμε χαμηλό μεταβολισμό, τότε το σώμα μας δεν έχει την απαραίτητη ενέργεια για να λειτουργήσει και να διορθώσει ώστε να είναι υγιές και καλαίσθητο.

Η ενέργεια είναι το νόμισμα που χρησιμοποιούν τα κύτταρα για να επιβιώσουν.

Αν παραλληλίσουμε τον οργανισμό με μια επιχείρηση, και την ενέργεια με τα χρήματα, τότε όπως μια υγιής επιχείρηση που έχει άφθονη ρευστότητα και εισπράξεις, δεν κλονίζεται εύκολα από στιγμιαίες δυσκολίες, έτσι και το σώμα μας όταν παράγει ενέργεια σε επαρκείς ποσότητες δεν απομακρύνεται εύκολα από μια άριστη κατάσταση λειτουργίας.

Επιβάρυνση από τοξικές ενώσεις

Η επιβάρυνση μας από τοξικές ενώσεις έχει λάβει πλέον τεράστιες διαστάσεις. Βιομηχανικά χημικά, βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα, συντηρητικά κ.ά. συσσωρεύονται καθημερινά στον οργανισμό μας.

Η επιρροή αυτών των ενώσεων είναι τεράστια στο σταμάτημα του μεταβολισμού μας. Φανταστείτε μια μηχανή που όχι μόνο δεν έχει τα απαραίτητα για να λειτουργήσει όπως είδαμε παραπάνω αλλά παράλληλα επιβαρύνεται από συστατικά που δεν πρέπει να βρίσκονται εκεί και διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία της.

Αν παρομοιάσουμε το σώμα μας με την μηχανή ενός αυτοκινήτου, η κακή διατροφή θα ήταν σαν να την τροφοδοτούμε με νερωμένη βενζίνη και οι τοξικές ενώσεις σαν ζάχαρη στο ντεπόζιτο της βενζίνης.

Σίγουρα ο κινητήρας του θα κολλούσε υπό αυτές τις συνθήκες! Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στο σώμα μας, μόνο που αυτή η επιβάρυνση γίνεται ύπουλα, γιατί είναι αόρατη και συμβαίνει σιγά – σιγά.

Η ενίσχυση των μηχανισμών αποτοξίνωσης του οργανισμού είναι μια από της πιο σημαντικές ενέργειες για την αποκατάσταση του μεταβολισμού και της υγείας μας. Στο ιατρείο μας δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το κομμάτι της υγείας.

Τροφικές δυσανεξίες, εξαρτήσεις από τροφές (ζάχαρη, σοκολάτα κλπ)

Υπάρχουν ορισμένες τροφές που το σώμα μας δεν τις δέχεται και προκαλούν αλλεργικά φαινόμενα. Ανδεν εντοπιστούν πολλές φορές είναι αδύνατον να παρατηρήσουμε οποιαδήποτε βελτίωση ή να χάσουμε βάρος.

Είναι πολύ συνηθισμένο να παρατηρείται, ιδιαίτερα σε υπέρβαρα άτομα, εξάρτηση από κάποιες τροφέςόπως η ζάχαρη, τα γλυκά, η σοκολάτα, τα αναψυκτικά κ.ά.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να διαχειριστούμε είναι αυτό. Ευτυχώς μπορούμε σήμερα να λύσουμε αυτό το πρόβλημα σχετικά γρήγορα και εύκολα.

Καύσεις λίπους 

Το σώμα μας είναι φυσιολογικά προγραμματισμένο να καίει λίπος για να παράγει ενέργεια. Όταν το σώμα μας καίει ζάχαρη και αποθηκεύει λίπος η υγεία μας και η λειτουργία του οργανισμού επηρεάζεται σε πολλαπλά επίπεδα.

Όταν το σώμα καίει λίπος, όπως είναι φυσιολογικό, έχουμε ενέργεια, δεν καταστρέφονται οι μύες και τα οστά μας για να γίνουν ζάχαρη, έχουμε ιδανικό βάρος και δεν αναζητούμε συνέχεια γλυκά και τροφές που μετατρέπονται εύκολα σε ζάχαρη.

Είναι επιτακτικής σημασίας να επαναφέρουμε το σώμα μας, ξανά στη φυσική και υγιή κατάσταση της καύσης λίπους.

Ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών 

Ο μεταβολισμός είναι βήματα που καταλήγουν στην παραγωγή ενέργειας. Για να πραγματοποιηθούν αυτά τα βήματα, το σώμα μας έχει ανάγκη πλειάδας μικροθρεπτικών συστατικών. Ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, αμινοξέα, ένζυμα, οργανικά οξέα κ.ά.

Κάθε έλλειψη η έστω και μικρή ανεπάρκεια οδηγεί σε μπλοκάρισμα κάποιας μεταβολικής οδού.

Αυτός είναι ίσως ο πιο συχνός παράγοντας αποτυχίας οποιουδήποτε προγράμματος βελτίωσης της υγείας, απώλειας βάρους, βελτίωσης των επιπέδων χοληστερίνης, έναρξη άσκησης κοκ.

Ορμονικές διαταραχές

Το σώμα μας ελέγχει τις λειτουργίες του μέσα από την παραγωγή ορμονών. Ινσουλίνη, αδρεναλίνη, κορτιζόλη, οιστρογόνα, τεστοστερόνη, αυξητική ορμόνη κλπ.

Η παραγωγή των ορμονών επηρεάζεται από συναισθηματικούς και μεταβολικούς παράγοντες.

Η ανακάλυψη μιας νέας ορμόνης, της λεπτίνης, σχετικά πρόσφατα (1994), έχει ανοίξει νέους ορίζοντες στη κατανόηση των μηχανισμών καύσης λίπους αλλά και στην ευρύτερη ορμονική ισορροπία του οργανισμού.

Συμφώνα με κορυφαίους ερευνητές η λεπτίνη είναι ο μαέστρος του ορμονικού μας συστήματος.

Είναι αδύνατον να χάσει κανείς βάρος και να το διατηρήσει μόνιμα χωρίς να ευθυγραμμίσει το ορμονικό του σύστημα. Αντιθέτως όταν αυτό συμβεί τα πράματα είναι πολύ πιο εύκολα.

Στο ιατρείο μας στόχος είναι να βάλουμε το ορμονικό μας σύστημα να δουλεύει υπέρ μας όχι ενάντια μας! 

Εκπαίδευση του ατόμου ώστε να έχει έλεγχο στην υγεία του και μόνιμα αποτελέσματα. 

Αφήσαμε τελευταίο το σημαντικότερο παράγοντα. Την αύξηση του βαθμού κατανόησης και τις γνώσεις του ατόμου για το πώς λειτουργεί το σώμα του, τι το βοηθάει και τι όχι για ένα υψηλοτερο επίπεδο υγείας, ώστε οποιοδήποτε αποτέλεσμα επιτευχθεί να είναι μόνιμο.

Στην πραγματικότητα δεν είναι δύσκολο να έχουμε και να διατηρούμε ένα υγιές και καλαίσθητο σώμα. Η φυσική κατάσταση του ανθρώπινου οργανισμού είναι να είναι υγιής και αυτός είναι ο βασικός στόχος κάθε ενέργειας που λαμβάνει χώρα στο ιατρείο μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.