Μεταβολομική Ιατρική

Τι είναι η Μεταβολομική

Η μεταβολική ιατρική είναι το κομμάτι της ιατρικής που βασίζεται στην εφαρμογή της επιστήμης της μεταβολομικής.

Η μεταβολομική ονομάζεται η επιστήμη του αόρατου γιατί μετράει πολύ μικρά μόρια που οι συνήθεις εξετάσεις δεν μπορούν να μετρήσουν. Μας επιτρέπει να μπούμε μέσα στα κύτταρα και να μετρήσουμε χημικές αντιδράσεις και να αξιολογήσουμε πως λειτουργεί ο ανθρώπινο οργανισμός.

metavolidiomaΜέσα στον ανθρώπινο οργανισμό συμβαίνουν 5000 χημικές αντιδράσεις . Το αποτέλεσμα αυτών των χημικών αντιδράσεων ονομάζονται μεταβολίτες.

Αυτές οι χημικές αντιδράσεις διεκπεραιώνονται και συμβαίνουν σε μια συνέχεια σε μια αλληλουχία.  Ένα συστατικό μετατρέπεται σε κάποιο άλλο και αυτό στο επόμενο. Μετρώντας τους μεταβολίτες τον έναν μετά τον άλλο μπορούμε να καταλάβουμε αν σε κάποιο σημείο του μεταβολισμού μια χημική αντίδραση δεν διεκπεραιώνεται σωστά οπότε ένα συστατικό δεν περνάει στο επόμενο βήμα και συσσωρεύεται. Οπότε το καταγράφουμε σε μεγαλύτερη ποσότητα απ’ ότι θα έπρεπε σε σχέση με το επόμενο.

Είναι σημαντικό να πούμε ότι η μεταβολομική μπορεί να εφαρμοστεί από οποιαδήποτε ειδικότητα. Μπορεί να εφαρμοστεί στην ογκολογία, μπορεί να εφαρμοστεί στην ενδοκρινολογία, μπορεί να εφαρμοστεί στην ρευματολογία και στα αυτοάνοσα νοσήματα. Μπορεί να εφαρμοστεί στην γυναικολογία και στην επιλογή ωαρίων και για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα στην τεχνητή γονιμοποίηση.

Με την μεταβολομική ιατρική εντοπίζεται το πραγματικό αίτιο που προκαλεί ένα πρόβλημα υγείας. Δεν απευθυνόμαστε στο να διαχειριστούμε ένα απλό σύμπτωμα, βλέπουμε ποια είναι βασική χημική ανισορροπία του οργανισμού έτσι ώστε να αξιολογήσουμε την κατάσταση της υγείας κάποιου προληπτικά, μπορούμε να διαχειριστούμε ένα χρόνιο νόσημα και να εντοπίσουμε την ιδανική για τον συγκεκριμένο οργανισμό θεραπευτική προσέγγιση. Γι αυτό μιλάμε για εξατομικευμένη ιατρική.

Μπορούμε μέσα από την μεταβολομική ιατρική να εφαρμόσουμε τόσο μια φαρμακευτική αγωγή που θα έχει τις λιγότερες παρενέργειες και τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα για τον συγκεκριμένο οργανισμό, όσο και να καλύψουμε ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά – βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα – και να δώσουμε την κατάλληλη διατροφή που χρειάζεται ο συγκεκριμένος οργανισμός για να λειτουργήσει καλύτερα.

Ο κάθε οργανισμός ως βιολογική οντότητα είναι μοναδικός. Αυτό καταγράφεται τόσο στην εμφάνιση του (φαινό-τυπος) όσο και στη διαφορετική γενετική του πληροφορία (γονό-τυπος). Μέχρι πριν μερικά χρόνια θεωρούσαμε ότι ο γονότυπος, το DNA δηλαδή, είναι το πιο καθοριστικό κομμάτι στην διαμόρφωση της κατάστασης της υγείας ενός οργανισμού. Αυτό που αναφέρουμε πιο απλά ως κληρονομικότητα.

Aυτή όμως η προσέγγιση έχει πλέον αλλάξει και η ιατρική πέρασε από την εποχή της γενετικής στη εποχή της επι-γενετικής. Ενώ η γενετική μελετά το DNA και τα γονίδια, η επιγενετική είναι η επιστήμη που καταγράφει της επιρροές του περιβάλλοντος στη λειτουργία και στην έκφραση του DNA.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μέχρι και οι μονοωογενείς δίδυμοι (οργανισμοί που ξεκίνησαν από το ίδιο πρωταρχικό κύτταρο) με την ίδια αρχική γενετική πληροφορία, καταλήγουν τελικά να έχουν ελαφρώς διαφορετικό DNA και διαφορετικά δακτυλικά αποτυπώματα.

Εξατομικευμένο Μεταβολικό Προφίλ

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ο Linus Pauling παρατήρησε ότι ο κάθε άνθρωπος έχει ένα μοναδικό μεταβολικό προφίλ.

Το μεταβολικό προφίλ αφορά στις χημικές ενώσεις που υπάρχουν στον οργανισμό μας. Χιλιάδες χημικές αντιδράσεις γίνονται συνεχώς μέσα και έξω από τα κύτταρα μας ώστε να διατηρηθούμε στη ζωή.

Η επιστήμη που μετράει αυτές τις χημικές αντιδράσεις και τα προϊόντα τους (τους μεταβολίτες) ονομάζεται μεταβολομική.

Η εξατομικευμένη ιατρική έγινε επιστημονικά εφικτή στις αρχές της δεκαετίας του ’90, με την μέτρηση μεταβολιτών και την καταγραφή του προσωπικού μεταβολικού προφίλ κάθε ατόμου, είτε αυτό είναι υγιές είτε πάσχει από νόσο. Σήμερα είναι ο πιο ακριβής τρόπος αξιoλόγισης της υγείας και αναπόσπαστο κομμάτι της Εξατομικευμένης Ιατρικής.

Μεταβολικοί δείκτες μπορούν να βοηθήσουν το γιατρό/διατροφολόγο σε εξατομικευμένες θεραπείες που αφορούν:

  • Στην κάλυψη ελλείψεων θρεπτικών συστατικών όπως οι βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία, τα αμινοξέα, η εντερική χλωρίδα ή ένζυμα.
  • Στον εντοπισμό της τροφής που μεταβολίζει καλύτερα ο συγκεκριμένος ασθενής (ή υγιής), δίνοντας στοιχεία για το πως κάποιος μεταβολίζει τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες ή τα λίπη.
  • Αλλά και στην καταλληλότερη χρήση της όποιας αναγκαίας φαρμακευτικής αγωγής, στον συγκεκριμένο οργανισμό ώστε να επιτευχθούν τα περισσότερα οφέλη με τις λιγότερες παρενέργειες.

Με την εξέλιξη των αναλυτών, της πληροφορικής και την σταδιακή μείωση του κόστους αυτού του είδους των εξετάσεων από δεκάδες χιλιάδες δολάρια σε τιμές συγκρίσιμες με το κόστος ενός κλασικού τσεκάπ (200€-400€) η εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση μέσω της μεταβολομικής έχει αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα και στην κλινική πράξη.

Η μείωση του κόστους των αναλύσεων έχει επιτρέψει την όλο και εύρυτερη εφαρμογή τους με αποτέλεσμα χιλιάδες νέες επιστημονικές μελέτες να δημοσιεύονται κάθε χρόνο που αφορούν στη μεταβολομική. Αναμένεται οι μεταβολομικές αναλύσεις να είναι κατεστημένο στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων και χρόνιων προβλημάτων υγείας μέσα στην επόμενη πενταεντία.

Ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος της ιατρικής  

Σύμφωνα με το ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Tecnology) η μεταβολομική είναι ανάμεσα στις 10 ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιστήμες και η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στο χώρο της ιατρικής.

Η αύξηση με την οποία δημοσιεύονται νέες επιστημονικές μελέτες που αφορούν τη μεταβολομική είναι εντυπωσιακή. Από περίπου 2 μελέτες που δημοσιεύτηκαν κατά το έτος 2000 φτάσαμε στις πάνω από 2500 δημοσιευμένες μελέτες το 2015
Οι μεταβολομικές αναλύσεις μας επιτρέπουν να μετρήσουμε τα πολύ μικρά μόρια μέσα στο ανθρώπινο σώμα και να εντοπίσουμε ελλείψεις και διαταραχές σε μοριακό επίπεδο. Αυτό μας επιτρέπει να παρέχουμε την βέλτιστη θεραπευτική προσέγγιση σε κάθε άτομο αλλά και να προλάβουμε την εμφάνιση ασθενείων πολύ πριν εκδηλώσουν συμπτώματα.

Με την μεταβολομική μπορούμε να ανιχνεύσουμε την εκδήλωση ασθενειών χρόνια πριν αυτές εμφανιστούν. Θεωρείται σήμερα ως ο πιο απλός και αξιόπιστος τρόπος για την αξιολόγηση της υγείας.

Η ιατρική εξελίσσεται ραγδαία στην εποχή της επανάστασης της πληροφορίας και παρέχει στο γιατρό νέα εργαλεία στη φαρέτρα του εξατομικεύοντας την πρόληψη και την θεραπευτική προσέγγιση.

Μεταβολομική Ανάλυση

Το ανθρώπινο σώμα είναι ένα πολύπλοκο εργαστήριο όπου λαμβάνουν χώρα εκατομμύρια χημικές αντιδράσεις. Ένας ολόκληρος κόσμος που η επιστήμη προσπαθεί να κατανοήσει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Χιλιάδες χημικά συστατικά αντιδρούν μεταξύ τους για την διατήρηση της ζωής, μια διαδικασία που ονομάζουμε μεταβολισμό.

Ο Μεταβολισμός ως έννοια προέρχεται από την λέξη “μεταβολή” και αναφέρεται στις αλλαγές που συμβαίνουν στα συστατικά που υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα.
Ο κύριος σκοπός του μεταβολισμού είναι η μετατροπή των διαφόρων ουσιών, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν σε δύο κύριες κατευθύνσεις. Η πρώτη κατεύθυνση αφορά στην κατασκευή και αναδόμηση ιστών, ενώ η δεύτερη αφορά στην παραγωγή ενέργειας.
Οι δύο αυτές λειτουργίες (δομική και παραγωγή ενέργειας) αποτελούν τη βάση για τη διατήρηση της ζωής σε όλους τους βιολογικούς οργανισμούς. Φανταστείτε έναν οργανισμό που μπορεί να χτίσει και να αναδιαμορφώσει τα κύτταρα, τους ιστούς και τα όργανα του, χωρίς δυσκολία ενώ έχει άφθονη ενέργεια στη διάθεση του. Αυτή είναι η περιγραφή ενός υγιούς οργανισμού.

Η Μεταβολομική είναι η επιστήμη που μελετάει το αποτέλεσμα αυτών των χημικών αντιδράσεων, τους μεταβολίτες. Θεωρείται ως μια από τις 10 επιστήμες που θα έχουν την μεγαλύτερη ανάπτυξη στα επόμενα χρόνια.

Πως Γεννήθηκε η Μεταβολομική 

Η πληροφορία για την κατασκευή και λειτουργία ενός οργανισμού εμπεριέχεται στα γονίδια (DNA). Αν τα γονίδια περιέχουν κάποιο λάθος στη πληροφορία που μεταφέρουν τότε έχουμε νοσήματα που υπάρχουν από τη στιγμή της γέννησης (συγγενή νοσήματα).

Το 1966 στο πανεπιστήμιο του Yale, γράφτηκε ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της ιατρικής, με την περιγραφή και μέτρηση του πρώτου συγγενούς μεταβολικού νοσήματος.

Τα συγγενή μεταβολικά νοσήματα αφορούν λάθη στη λειτουργία κάποιου γονιδίου και έχουν συνήθως ως αποτέλεσμα την δυσλειτουργία ενός ενζύμου.

Τα ένζυμα είναι μικροσκοπικές “μηχανές” που διεκπεραιώνουν με μεγάλη ταχύτητα τις χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

Ένα ένζυμο φέρνει κοντά ή απομακρύνει δύο ή και παραπάνω ουσίες. Με την βοήθεια των ενζύμων πραγματοποιούνται χημικές αντιδράσεις σε πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτή που θα γινόταν χωρίς την παρουσία του ενζύμου. (βλ. Εικόνα)

Εδώ βλέπουμε μια ουσία (πράσινο χρώμα) να διαχωρίζεται με τη δράση ενός ενζύμου (γκρι χρώμα) στα δύο συστατικά που την αποτελούν (πράσινο σκούρο και πορτοκαλί).

Πληθώρα τυχαίων χημικών αντιδράσεων συμβαίνουν μέσα σε έναν οργανισμό. Όταν βρεθούν μαζί διαφορετικές χημικές ενώσεις αντιδρούν μεταξύ τους σε τυχαία βάση. Ένας ζωντανός οργανισμός περιέχει χιλιάδες χημικές ενώσεις που αλληλεπιδρούν ούτως άλλως.

Αυτό δεν σημαίνει ότι αν ανακατέψουμε μαζί τα χημικά συστατικά που αποτελούν έναν οργανισμό θα δημιουργηθεί ζωή. Τι είναι λοιπόν αυτό που καθορίζει τη μοναδικότητα κάθε οργανισμού;

Τα ένζυμα. Η ιδιότητα των ενζύμων να πραγματοποιούν πολύ συγκεκριμένες αντιδράσεις με εκπληκτικές ταχύτητες διαμορφώνει την μοναδική λειτουργία κάθε οργανισμού.  

Ένα ένζυμο μπορεί να επιτελέσει εκατομμύρια αντιδράσεις σε ένα δευτερόλεπτο.
Η αντίδραση μιας ουσίας με μια άλλη μπορεί να χρειάζεται για παράδειγμα 78 χρόνια ώστε να πραγματοποιηθεί (χρόνος ημίσειας ζωής) η ίδια όμως χημική διαδικασία παρουσία ενός ενζύμου μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός 25 millisecond! Η συνύπαρξη διαφορετικών ενζύμων διαμορφώνουν διαφορετικά μεταβολικά μονοπάτια που το καθένα εκπληρώνει μια διαφορετική λειτουργία.

Ένζυμα και Βιταμίνες

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ένα ένζυμο για να ενεργοποιηθεί χρειάζεται και κάποιον άλλο παράγοντα (συμ-παράγοντα). Αυτός μπορεί να είναι μια βιταμίνη, ένα μεταλλικό στοιχείο ή κάποιο αμινοξύ. Η επάρκεια σε βιταμίνες, αμινοξέα και μεταλλικά στοιχεία είναι ζωτικής σημασίας για την επιτέλεση των διαδικασιών που κρατάνε έναν οργανισμό σε ζωή.

Μπορεί να θεωρούμε δεδομένη την ύπαρξη αυτών των συστατικών και αυτό ήταν πράγματι αληθές μέχρι και λίγες μόλις δεκαετίες πριν. Σήμερα όμως γνωρίζουμε ότι η έλλειψη αυτών των βασικών συστατικών είναι η κύρια αιτία πίσω από πλειάδα χρόνιων νοσημάτων. 

Όταν ένα συστατικό δεν υπάρχει σε επαρκή ποσότητα για την επιτέλεση μιας χημικής αλυσίδας τότε εμφανίζουμε μια βιοχημιή διαταραχή που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο πρόβλημα υγείας.

Πράγματι ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά συνδέονται άμεσα με την δραματική αύξηση των χρονίων νοσημάτων τα τελευταία χρόνια.

Δεν έχουμε όλοι τα ίδια ένζυμα

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο καθένας από εμάς εμφανίζει μια μοναδική ενζυμική δραστηριότητα. 

Όπως είμαστε όλοι διαφορετικοί μεταξύ μας, ψηλοί, κοντοί, ξανθοί, μελαχρινοί κλπ έτσι διαφέρουν και τα ένζυμα μας. Μπορεί το ένζυμο ενός ατόμου να χρειάζεται 50 mg μιας βιταμίνης για να λειτουργήσει σωστά, ενώ το ίδιο ένζυμο κάποιου άλλου να χρειάζεται 150mg  αυτής της βιταμίνης για να επιτελέσει την ίδια ακριβώς λειτουργία.

Έτσι υπό τις ίδιες συνθήκες μπορεί κάποιος να νοσεί ενώ κάποιος άλλος όχι. 

Αν ζούσαμε σε ιδανικές για το σώμα μας συνθήκες το πιθανότερο θα ήταν το σώμα μας να είχε στη διάθεση του όλα τα απαραίτητα συστατικά γιατί αυτά βρίσκονταν στο περιβάλλον σε αφθονία.

Όταν όμως ένα ένζυμο που μετέχει σε ένα μεταβολικό μονοπάτι δεν λειτουργεί σωστά λόγω της έλλειψης κάποιου απαραίτητου συστατικού, εμποδίζεται τότε η ροή των χημικών αντιδράσεων και έχουμε δυσλειτουργία στο συγκεκριμένο κομμάτι του μεταβολισμού.

Η διαταραχή στο μεταβολισμό είναι αντίστοιχη του βαθμού δυσλειτουργίας του ενζύμου που με τη σειρά της πολλές φορές οφείλεται σε έλλειψη του αντίστοιχου συμπαράγοντα (βιταμίνη, μεταλλικό στοιχείο, αμινοξύ)

Όπως ανέφερα παραπάνω όταν αυτή η δυσλειτουργία οφείλεται σε γενετικούς και κληρονομικούς παράγοντες, αναφερόμαστε σε συγγενή μεταβολικά νοσήματα που μπορεί να είναι και απειλητικά για τη ζωή.

Η διάγνωση και η ανίχνευση κατά την διάρκεια των πρώτων ημερών της ζωής ενός μεταβολικού νοσήματος μπορεί να σώσει τη ζωή ενός παιδιού που πάσχει από σοβαρή έλλειψη ή δυσλειτουργία κάποιου ενζύμου.

Σε μια τέτοια περίπτωση μια ειδική διατροφή που θα αποκλείει το συστατικό που δεν μπορεί να μεταβολίσει ο συγκεκριμένος οργανισμός, παράλληλα με την χορήγηση σε μορφή συμπληρωμάτων των συμπαραγόντων που θα βοηθήσουν ένα εναλλακτικό μονοπάτι, μπορούν να σώσουν τη ζωή αυτού του παιδιού.

Η διάγνωση των μεταβολικών νοσημάτων γίνεται με την χρήση ειδικών αναλυτών που δύνανται να ανιχνεύσουν πολύ μικρές ποσότητες μορίων στο αίμα και στα ούρα (Φασματογράφοι μάζας υψηλής ανάλυσης, Tandem MS).

Όταν ένα μεταβολικό μονοπάτι εμποδίζεται λόγω της ανεπάρκειας ενός ενζύμου τότε έχουμε την συσσώρευση κάποιου μεταβολίτη στο αίμα και στα ούρα.

Ανιχνεύοντας διαφορετικούς μεταβολίτες εντοπίζουμε με ακρίβεια πια μεταβολικά μονοπάτια έχουν μπλοκαριστεί και ως εκ τούτου πιο στοιχείο είναι απαραίτητο σε μεγαλύτερη ποσότητα για την αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας.

Μεταβολικό Προφίλ

Το 1971 ο Horning και οι συνεργάτες του ξεκίνησαν την εφαρμογή να των μεθόδων διάγνωσης των μεταβολικών διαταραχών στον ευρύτερο πληθυσμό με σκοπό να διαγνώσουν τα μεταβολικά αίτια των νοσημάτων. Τότε διαμορφώθηκαν τα πρώτα εξατομικευμένα μεταβολικά προφίλ.

Μέσα στην δεκαετία του 1970 ο Linus Pauling και ο Arthur Robinson  εξέλιξαν περαιτέρω την έρευνα σχετικά με την μέτρηση των μεταβολιτών στον άνθρωπο, ενώ την δεκαετία του 1990 ξεκίνησε η κλινική εφαρμογή της Μεταβολομικής ενώ το 2007 ολοκληρώθηκε η καταγραφή του ανθρώπινου μεβολιδιώματος (Human Metabolome Project).

Από τότε μέχρι σήμερα αναπτύχθηκε μια επιστήμη που αφορά στην μελέτη των μεταβολιτών και την χρήση εξετάσεων που ανιχνεύουν διαταραχές του μεταβολισμού. Η συγκεκριμένη επιστήμη ονομάζεται Μεταβολομική.

Η Μεταβολομική βρίσκει διαγνωστικές και θεραπευτικές εφαρμογές:

και σε πληθώρα χρόνιων προβλημάτων υγείας.

Σήμερα η μεταβολομική θεωρείται ο πιο αντιπροσωπευτικός τρόπος για την αξιολόγηση της κατάστασης της υγείας μας.  

Η μέτρηση των μεταβολιτών
 μπορεί να μας δώσει την πραγματική εικόνα του μεταβολισμού μας και μας επιτρέπει να αποκαταστήσουμε την φυσιολογική λειτουργία μέσα από την διατροφή και την συμπλήρωση των συμπαραγόντων που εκλείπουν

Διάγνωση και Θεραπεία σε 16 Σημεία

Στο γραφείο μας διαχειρίζονται τουλάχιστον 16 διαφορετικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μας απομακρύνουν από μια κατάσταση άριστης υγείας.

Στόχος μας είναι ο εντοπισμός και η διόρθωση των πραγματικών αιτίων που υποκρύπτονται πίσω από κάθε πρόβλημα υγείας.

Η απλή καταστολή των συμπτωμάτων μιας νόσου, δεν είναι αρκετή  τις περισσότερες φορές, για να μας επαναφέρεί στην ιδανική κατάσταση λειτουργίας. Σιγά-σιγά συνηθίζουμε σ` αυτή την κατάσταση και την αποδίδουμε σε λάθος παράγοντες όπως η ηλικία, η συναισθηματική φόρτιση και η έλλειψη επαρκούς ξεκούρασης.

Όταν όμως χειρίζονται τα πραγματικά αίτια πίσω από κάθε πρόβλημα, το σώμα μπορεί να μας ξαφνιάσει με τις δυνατότητες επανάκτησης που διαθέτει.

Χρόνια Νοσήματα

Η διαχείριση νοσημάτων που χρονίζουν και δεν έχουν βρει λύση, είναι ο πιο συνήθης λόγος επίσκεψης στο ιατρείο μας.

Ένα πρόβλημα που χρονίζει και για το οποίο δεν έχουν δοθεί λύσεις ή απαντήσεις απασχολεί έντονα τον ασθενή. Πέρα όμως από τα προβλήματα και τους φόβους που συνδέονται με το ίδιο το νόσημα, αυτό που επιβαρύνει την εικόνα είναι η απουσία απάντησης στο τι προκάλεσε τη νόσο.

Πρόσφατες όμως εξελίξεις και εφαρμογές στον τομέα της ιατρικής, της τεχνολογίας και της έρευνας μας επιτρέπουν να δώσουμε απαντήσεις σε ερωτήματα που 5 ή 10 μόλις χρόνια πριν φάνταζαν άλυτα.

Στο ιατρείο μας ασχολούμαστε με την αποκατάσταση της υγείας των ασθενών μας. Μπορεί αυτό να φαίνεται αυτονόητο, αν όμως επαναφέρετε στη μνήμη σας τις φορές που επισκεφτήκατε ένα ιατρείο ή νοσοκομείο, το πιθανότερο είναι να μην ασχολήθηκαν καθόλου με την υγεία σας, αλλά μόνον με τη νόσο σας!

Τα αποτελέσματα που μπορούν να επιτευχθούν με τη διαχείριση της νόσου είναι περιορισμένα και μπορούν μόνο να ανακουφίσουν περιστασιακά κάποια συμπτώματα. Ενώ η άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων, στα οξέα και επείγοντα νοσήματα, επιτρέπει στον οργανισμό να ιαθεί δεν συμβαίνει το ίδιο και στην περίπτωση των χρόνιων προβλημάτων υγείας.

Στα χρόνια νοσήματα δεν μπορεί να δοθεί λύση αν δεν επαναφέρουμε τον οργανισμό στην καλυτερη δυνατή κατάσταση λειτουργίας του. Όταν ο γιατρός ασχολείται με την ενίσχυση της υγείας του ασθενούς, του τα αποτελέσματα που μπορούν να επιτευχθούν είναι άκρως εντυπωσιακά.

Εντερική λειτουργία και κακή πέψη

Το γαστρεντερικό μας σύστημα είναι ίσως το σύστημα που δέχεται τη μεγαλύτερη επίθεση από εξωγενείς παράγοντες από οποιοδήποτε άλλο όργανο του σώματός μας. Οτιδήποτε τρώμε ή πίνουμε έρχεται σε επαφή με τα τοιχώματα του στομάχου και των εντέρων μας.

Αν αναλογιστούμε ότι ο καθένας από εμάς καταναλώνει περί τα πέντε κιλά συντηρητικά το χρόνο κατά μέσο όρο, μπορείτε να κατανοήσετε τις βλάβες που συμβαίνουν στα κύτταρα που καλύπτουν αυτά τα όργανα.

Το 70% του πληθυσμού θα έχει ενοχλήσεις από το στομάχι ή από το έντερο κάποια στιγμή στη ζωή του. Κολίτιδα, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα, καούρες, παλινδρόμηση τροφών και οξέων. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό. Η σημαντικότερη επίπτωση έγκειται στο γεγονός ότιμειώνεται σημαντικά η ικανότητα απορρόφησης θρεπτικών συστατικών.

Ένα σώμα που ήδη λαμβάνει λιγότερα θρεπτικά συστατικά από αυτά που έχει ανάγκη, λόγω της χαμηλής ποιότητας των τροφών, απορροφά λόγω της χρόνιας φλεγμονής του εντερικού σωλήνα, ένα μικρό ποσοστό αυτών.

Αν δεν αποκατασταθεί η κανονική λειτουργία και ικανότητα απορρόφησης του γαστρεντερικού μας, θα μπορούσαμε να χορηγούμε την καλύτερη διατροφή και τις πιο προηγμένες βιταμίνες ή τα απαραίτητα μικρο-θρεπτικά συστατικά, τα αποτελέσματα όμως θα ήταν πολύ φτωχά.

Θυρεοειδική λειτουργία 

Το 50% του πληθυσμού, και ιδιαίτερα οι γυναίκες, έχει κάποιο πρόβλημα με τον θυρεοειδή αδένα.

Παρά το γεγονός ότι οι αιματολογικές μας εξετάσεις μπορεί να είναι φυσιολογικές ο θυρεοειδής μας μπορεί να μην λειτουργεί ικανοποιητικά. Καταστάσεις έντονου συναισθηματικού στρες ή ορμονικές διαταραχές, μπορούν να διαταράξουν την λειτουργία του θυρεοειδούς.

Προδιάθεση για διαβήτη και υπογλυκαιμικά επεισόδια

Υπολογίζεται ότι 20-30% του πληθυσμού βρίσκεται σε προ-διαβητικό στάδιο.

Λόγω των επεξεργασμένων τροφών που τρώμε, ζητάμε από το σώμα μας να παράγει παραπάνωινσουλίνη από ότι είχε προγραμματιστεί μέσα σε εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης.

Μερικά από τα συμπτώματα της υπερβολικής παραγωγής ινσουλίνης είναι τα υπογλυκαιμικά επεισόδια, το άγχος, οι κρίσεις πανικού, η υπερένταση, οι εφιδρώσεις, διαταραχές του ύπνου, σεξουαλική δυσλειτουργία κ.ά.

Χοληστερίνη 

Η χοληστερίνη είναι ένα απαραίτητο συστατικό για την λειτουργία των κυττάρων και την παραγωγή των ορμονών στο σώμα μας.

Γνωρίζουμε ότι όταν αυτή είναι αυξημένη κάτι δεν πάει καλά με το μεταβολισμό μας.
Η απλή καταστολή της παραγωγής της στο συκώτι δεν διορθώνει το λόγο για τον οποίο το σώμα μας ξεκίνησε να παράγει περισσότερη χοληστερίνη.

Η ριζική λύση είναι να εντοπίσουμε τι ακριβώς δεν πάει καλά και να το διορθώσουμε. Αυτή η προσέγγιση θα είχε μόνιμα αποτελέσματα.

Λοιμώξεις από μύκητες και βακτηριδιακή χλωρίδα 

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από δέκα περίπου τρισεκατομμύρια κύτταρα και εκατό τρισεκατομμύρια βακτηρίδια και άλλους μικροοργανισμούς.

Τα βακτηρίδια και οι μικροοργανισμοί είναι δέκα φορές παραπάνω από τα κύτταρα μας. Η συμβίωση των κυττάρων μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καλής και υγιούς λειτουργίας του οργανισμού μας.

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature (7 Μαρτίου 2010) ανακοίνωσε ότι το DNA των βακτηριδίων που βρίσκονται στο σώμα μας είναι 150 μεγαλύτερο από το DNA των σωματικών μας κυττάρων. Εϊναι προφανές ότι οποιαδήποτε αλλοίωση της βακτηριδιακής χλωρίδας αλλοιώνει αντίστοιχα την υγεία μας.

Αντιβιοτικά, συντηρητικά, ακτινοβολίες, τοξικές ενώσεις, η διατροφή μας και άλλοι παράγοντες επηρεάζουν τον πληθυσμό αυτών των μικροοργανισμών και κλονίζουν τις βάσεις για ομαλή λειτουργία αυτού του πολύπλοκου συστήματος.

Όταν μειώνονται τα καλά βακτηρίδια, τότε παθογόνα βακτηρίδια ή και μύκητες που σε κανονικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να μας δημιουργούν προβλήματα, πολλαπλασιάζονται και επηρεάζουν την λειτουργία όλων των συστημάτων.

Η ανάπτυξη μυκήτων και η παραγωγή τοξινών από πλευράς τους είναι ένας παράγοντας που μπορεί να μπλοκάρει το μεταβολισμό μας σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Το στρες 

Το στρες είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία μας. Σε συνθήκες στρες το σώμα μας παράγει ορμόνες όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη που δίνουν σήμα στα κύτταρα μας να κάνουν οικονομία ενέργειας γιατί απειλείται η επιβίωση μας.

Το σύνολο των ορμονικών και χημικών αντιδράσεων που συμβαίνει στο σώμα μας ονομάζεται στρες.

Ενώ στην πραγματικότητα είναι οι παραπάνω ορμονικές ανισορροπίες που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογική μας διάθεση, εμείς συνήθως το αποδίδουμε σε εξωτερικούς παράγοντες και προβλήματα. Είναι βέβαια αληθές οτι τα προβλήματα μπορούν και επηρεάζουν την ψυχική μας κατάσταση, παρόλα αυτά όμως όταν το σώμα μας λειτουργεί ήδη πέρα από τα όρια του, δεν υπάρχουν πια περιθώρια προσαρμογής και αντιμετώπισης έστω και μικρών προβλημάτων.

Έχοντας πλέον αποκωδικοποιήσει αυτούς τους βιολογικούς μηχανισμούς του στρες, μπορούμε να δράσουμε προς την μείωση της επίδρασης που έχουν πάνω στην υγεία μας και στις σωματικές λειτουργίες.

Κατάσταση ενυδάτωσης των ιστών

Η μη επαρκής ενυδάτωση των ιστών (αφυδάτωση) μπορεί να μειώσει την ικανότητα παραγωγής ενέργειας του οργανισμού μας κατά 40%. Μια τόσο μεγάλη πτώση των επιπέδων ενέργειας συχνά μπερδευεται με κατάθλιψη ή και άλλα προβλήματα υγείας, όπως το σύδρομο χρόνιας κόπωσης και οι χρόνιες εμμένουσες μυαλγίες.

Το 70% του πληθυσμού είναι αφυδατωμένο και παραδόξως δεν αρκεί απλά να πίνουμε αρκετό νερό για να διορθώσουμε αυτή την ανεπάρκεια.  Είναι μάλιστα δυνατόν, σε ορισμένες περιπτώσεις, η αυξημένη κατανάλωση νερού να επιδεινώσει την κατάσταση.

Η αναπλήρωση του ποσοστού ύδατος εντός των κυττάρων ανεβάζει δραματικά τα επίπεδα ενέργειας και μπορεί από μόνος του ως παράγοντας να βελτιώσει την διάθεση μας τόσο γρήγορα όσο και ένα 24ωρο.

Διατροφή

Η διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη διαδρομή μας προς άριστη υγεία, δεν μπορεί όμως από μόνη της να καλύψει τις ανεπάρκειες ετών. 

Η διατροφή θα πρέπει να μας επιτρέπει να δομήσουμε έναν υγιή οργανισμό και να ενισχύει τις καύσεις για την παραγωγή ενέργειας.

Είναι ζωτικής σημασίας, να μπορούμε εύκολα και ευχάριστα να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα διατροφής.

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από αφθονία τροφής, που έχει όμως πολύ χαμηλή θρεπτική αξία. Εκατοντάδες θρεπτικά συστατικά υπολείπονται από τις υψηλά επεξεργασμένες που καταναλώνουμε ή λογω της υπερ-καλλιέργιας των εδαφών.

Μια σωστή διατροφή ενισχύει την υγεία ενώ διαχειρίζεται άμεσα το αίσθημα της πείνας και το αίσθημα του κορεσμού (ότι χορτάσαμε).

Μεταβολικές Διαταραχές

Η επίτευξη μιας ιδανικής μεταβολικής ισορροπίας είναι από τους πρωταρχικούς στόχους για την πετυχημένη έκβαση οποιουδήποτε προγράμματος υγείας.

Μεταβολισμός είναι όλες εκείνες οι διαδικασίες που εκτελεί το σώμα μας για να μετατρέψει τα θρεπτικά συστατικά σε ενέργεια.  

Αν έχουμε χαμηλό μεταβολισμό, τότε το σώμα μας δεν έχει την απαραίτητη ενέργεια για να λειτουργήσει και να διορθώσει ώστε να είναι υγιές και καλαίσθητο.

Η ενέργεια είναι το νόμισμα που χρησιμοποιούν τα κύτταρα για να επιβιώσουν.

Αν παραλληλίσουμε τον οργανισμό με μια επιχείρηση, και την ενέργεια με τα χρήματα, τότε όπως μια υγιής επιχείρηση που έχει άφθονη ρευστότητα και εισπράξεις, δεν κλονίζεται εύκολα από στιγμιαίες δυσκολίες, έτσι και το σώμα μας όταν παράγει ενέργεια σε επαρκείς ποσότητες δεν απομακρύνεται εύκολα από μια άριστη κατάσταση λειτουργίας.

Επιβάρυνση από τοξικές ενώσεις

Η επιβάρυνση μας από τοξικές ενώσεις έχει λάβει πλέον τεράστιες διαστάσεις. Βιομηχανικά χημικά, βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα, συντηρητικά κ.ά. συσσωρεύονται καθημερινά στον οργανισμό μας.

Η επιρροή αυτών των ενώσεων είναι τεράστια στο σταμάτημα του μεταβολισμού μας. Φανταστείτε μια μηχανή που όχι μόνο δεν έχει τα απαραίτητα για να λειτουργήσει όπως είδαμε παραπάνω αλλά παράλληλα επιβαρύνεται από συστατικά που δεν πρέπει να βρίσκονται εκεί και διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία της.

Αν παρομοιάσουμε το σώμα μας με την μηχανή ενός αυτοκινήτου, η κακή διατροφή θα ήταν σαν να την τροφοδοτούμε με νερωμένη βενζίνη και οι τοξικές ενώσεις σαν ζάχαρη στο ντεπόζιτο της βενζίνης.

Σίγουρα ο κινητήρας του θα κολλούσε υπό αυτές τις συνθήκες! Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στο σώμα μας, μόνο που αυτή η επιβάρυνση γίνεται ύπουλα, γιατί είναι αόρατη και συμβαίνει σιγά – σιγά.

Η ενίσχυση των μηχανισμών αποτοξίνωσης του οργανισμού είναι μια από της πιο σημαντικές ενέργειες για την αποκατάσταση του μεταβολισμού και της υγείας μας. Στο ιατρείο μας δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το κομμάτι της υγείας.

Τροφικές δυσανεξίες, εξαρτήσεις από τροφές (ζάχαρη, σοκολάτα κλπ)

Υπάρχουν ορισμένες τροφές που το σώμα μας δεν τις δέχεται και προκαλούν αλλεργικά φαινόμενα. Αν δεν εντοπιστούν πολλές φορές είναι αδύνατον να παρατηρήσουμε οποιαδήποτε βελτίωση ή να χάσουμε βάρος.

Είναι πολύ συνηθισμένο να παρατηρείται, ιδιαίτερα σε υπέρβαρα άτομα, εξάρτηση από κάποιες τροφές όπως η ζάχαρη, τα γλυκά, η σοκολάτα, τα αναψυκτικά κ.ά.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να διαχειριστούμε είναι αυτό. Ευτυχώς μπορούμε σήμερα να λύσουμε αυτό το πρόβλημα σχετικά γρήγορα και εύκολα.

Καύσεις λίπους

Το σώμα μας είναι φυσιολογικά προγραμματισμένο να καίει λίπος για να παράγει ενέργεια. Όταν το σώμα μας καίει ζάχαρη και αποθηκεύει λίπος η υγεία μας και η λειτουργία του οργανισμού επηρεάζεται σε πολλαπλά επίπεδα.

Όταν το σώμα καίει λίπος, όπως είναι φυσιολογικό, έχουμε ενέργεια, δεν καταστρέφονται οι μύες και τα οστά μας για να γίνουν ζάχαρη, έχουμε ιδανικό βάρος και δεν αναζητούμε συνέχεια γλυκά και τροφές που μετατρέπονται εύκολα σε ζάχαρη.

Είναι επιτακτικής σημασίας να επαναφέρουμε το σώμα μας, ξανά στη φυσική και υγιή κατάσταση της καύσης λίπους.

Ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών 

Ο μεταβολισμός είναι βήματα που καταλήγουν στην παραγωγή ενέργειας. Για να πραγματοποιηθούν αυτά τα βήματα, το σώμα μας έχει ανάγκη πλειάδας μικροθρεπτικών συστατικών. Ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, αμινοξέα, ένζυμα, οργανικά οξέα κ.ά.

Κάθε έλλειψη η έστω και μικρή ανεπάρκεια οδηγεί σε μπλοκάρισμα κάποιας μεταβολικής οδού.

Αυτός είναι ίσως ο πιο συχνός παράγοντας αποτυχίας οποιουδήποτε προγράμματος βελτίωσης της υγείας, απώλειας βάρους, βελτίωσης των επιπέδων χοληστερίνης, έναρξη άσκησης κοκ.

Ορμονικές διαταραχές

Το σώμα μας ελέγχει τις λειτουργίες του μέσα από την παραγωγή ορμονών. Ινσουλίνη, αδρεναλίνη, κορτιζόλη, οιστρογόνα, τεστοστερόνη, αυξητική ορμόνη κλπ.

Η παραγωγή των ορμονών επηρεάζεται από συναισθηματικούς και μεταβολικούς παράγοντες.

Η ανακάλυψη μιας νέας ορμόνης, της λεπτίνης, σχετικά πρόσφατα (1994), έχει ανοίξει νέους ορίζοντες στη κατανόηση των μηχανισμών καύσης λίπους αλλά και στην ευρύτερη ορμονική ισορροπία του οργανισμού.

Συμφώνα με κορυφαίους ερευνητές η λεπτίνη είναι ο μαέστρος του ορμονικού μας συστήματος.

Είναι αδύνατον να χάσει κανείς βάρος και να το διατηρήσει μόνιμα χωρίς να ευθυγραμμίσει το ορμονικό του σύστημα. Αντιθέτως όταν αυτό συμβεί τα πράματα είναι πολύ πιο εύκολα.

Στο ιατρείο μας στόχος είναι να βάλουμε το ορμονικό μας σύστημα να δουλεύει υπέρ μας όχι ενάντια μας! 

Εκπαίδευση του ατόμου ώστε να έχει έλεγχο στην υγεία του και μόνιμα αποτελέσματα. 

Αφήσαμε τελευταίο το σημαντικότερο παράγοντα. Την αύξηση του βαθμού κατανόησης και τις γνώσεις του ατόμου για το πώς λειτουργεί το σώμα του, τι το βοηθάει και τι όχι για ένα υψηλοτερο επίπεδο υγείας, ώστε οποιοδήποτε αποτέλεσμα επιτευχθεί να είναι μόνιμο.

Στην πραγματικότητα δεν είναι δύσκολο να έχουμε και να διατηρούμε ένα υγιές και καλαίσθητο σώμα. Η φυσική κατάσταση του ανθρώπινου οργανισμού είναι να είναι υγιής και αυτός είναι ο βασικός στόχος κάθε ενέργειας που λαμβάνει χώρα στο ιατρείο μας.