Ευεργετική η επίδραση του καφέ στα αυτοάνοσα νοσήματα

  1. καφές και αυτοάνοσα

Η ευεργετική επίδραση του καφέ στα αυτοάνοσα νοσήματα αλλά και η ανάγκη μεγαλύτερης ενασχόλησης με τα γηριατρικά προβλήματα, λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα, αποτέλεσαν ορισμένες από τις χθεσινές αναφορές Ισραηλινών ερευνητών στο πλαίσιο του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ρευματικών και Αυτοάνοσων Νοσημάτων, που διεξάγεται στη Λάρισα.

Οι εργασίες του Συνεδρίου – που θα διαρκέσει έως αύριο Κυριακή – ξεκίνησαν χθες στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ», με διακεκριμένους επιστήμονες να παρουσιάζουν με ομιλίες τους τις τελευταίες εξελίξεις στην παθογένεια, τη διάγνωση και θεραπεία των ρευματικών/αυτοάνοσων νοσημάτων.
Επιπλέον, φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Ελληνο-Ισραηλινού συμποσίου, παρουσιάστηκαν δεδομένα από την έρευνα που γίνεται για τα νοσήματα αυτά στα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Ελλάδας και του Ισραήλ.
Στην τελετή έναρξης του Συνεδρίου, χθες το απόγευμα, ο καθηγητής Yehuda Shoenfeld από το Ισραήλ ανέπτυξε το μωσαϊκό της αυτοανοσίας, τον τρόπο με τον οποίο το περιβάλλον από τις λοιμώξεις μέχρι τις χημικές ουσίες, διαταράσσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να οδηγήσουν σε αυτοάνοσα νοσήματα.
Στις πρωινές ομιλίες, Ισραηλινοί ερευνητές μίλησαν για την ευεργετική επίδραση του καφέ στα αυτοάνοσα νοσήματα, για την αμφιλεγόμενη σχέση των εμβολίων και της προσθετικής στήθους με την αυτοανοσία και για την ανάγκη να ασχοληθούμε περισσότερο με τα γηριατρικά προβλήματα, λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα.
Έλληνες καθηγητές ανέπτυξαν φλέγοντα θέματα όπως τα καρδιαγγειακά προβλήματα και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν σε ασθενείς με αυτοάνοσες παθήσεις, τον ρόλο των γονιδίων σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας αλλά και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως το σκληρόδερμα.
 Όπως τόνισε ο καθηγητής Yehuda Shoenfeld, «οι εξαιρετικές παρουσιάσεις των Ελλήνων και ξένων ομιλητών και η πρωτόγνωρη συμμετοχή του κόσμου, μας κάνει αισιόδοξους αλλά και παράλληλα μας ανεβάζει τον πήχη για το επόμενο συνέδριο Ελλήνων και Ισραηλινών επιστημόνων που ασχολούνται με τα αυτοάνοσα νοσήματα».
Ο διευθυντής της Κλινικής Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Δημήτριος Μπόγδανος, εξήρε τους ομιλητές για τις ουσιαστικές παρουσιάσεις τους σε φλέγοντα θέματα, το κοινό για τη συμμετοχή του, ευχαρίστησε το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδας και το «Mediterranean Journal of Rheumatology», το επίσημο περιοδικό της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ καθώς και την Ελληνική Εταιρεία Ανοσολογίας για την υποστήριξή τους στο φετινό Συνέδριο.
Τέλος, ο καθηγητής και πρόεδρος του Συνεδρίου, Λάζαρος Σακκάς, τόνισε ότι «η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου αποτέλεσε μοναδική ευκαιρία για ολοκληρωμένη γνώση της μεταφραστικής έρευνας και των πρόσφατων εξελίξεων στα αυτοάνοσα νοσήματα αλλά και εξαίρετη ευκαιρία διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά τα διαγνωστικά και θεραπευτικά διλλήματα στα αυτοάνοσα νοσήματα».
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα συνεχισθούν στις 8 σήμερα το πρωί με θεματικές ενότητες που αφορούν στα κλινικά προβλήματα καθημερινής πρακτικής, στις εξελίξεις στα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα και σε επιλεγμένα κλινικά θέματα.